U bevindt zich hier: Home » Publicaties

Publicaties

Verhalenbundel Zwembad Dieverzand  
1942. Gemeenschap bouwde een zwembad. Rijk en arm, jong en oud hielp naar vermogen mee. Avond aan avond trok de mannelijke en vrouwelijke jeugd en ook ouderen, gemeenschappelijk naar de Bosweg, om te verdwijnen in de bossen van het landgoed Berkenheuvel om te graven, spitten en kruien alsof hun bestaan er van afhing. Zo kwam het zwembad "Dieverzand" als een gemeenschappelijke klus tot stand.

Het tot stand komen van het zwembad is samengevat in een document. Gebaseerd op informatie uit raadsverslagen van de voormalige gemeente Diever en op verslagen van de vergaderingen van de VVV-Diever die in kranten hebben gestaan.

Na een oproep op facebook hebben enkele inwoners en oud inwoners van Diever hun herinneringen geschreven over het zwembad op facebook. Hun herinneringen zijn ook in het document opgenomen. Download hier [5.019 KB] het document.
Verhalenbundel Klaas Kleine  
Klaas Kleine weur in 1940 geboren in Koldervene en woonde vanof 1966 in Diever. Daor overleed hij in 2000. Kleine publiceerde in het Drents Letterkundig tiedschrift Roet, schreef columns in het Nieuwsblad van het Noorden en Weekblad voor Diever en Omstreken. Ok schreef hij twei novelles
Een feestelijk starfgeval en Broggen. In 1996 kreeg hij as eerste de Simon Van Wattum-pries veur zien biezundere inspannings veur de streektaol.
Alle columns die as Verschenen in het Nieuwsblad van het Noorden en het maondblad Drenthe bint verzameld in dizze Klaas Kleine Verhalenbundel. Een uutgave van de Historische Vereniging Gemeente Diever.

De bundel (350 blz.) kost € 15,00 (exclusief verzendkosten) en is te koop bij de Historische Vereniging Diever (leden: € 10 euro) en in de webwinkel van Het Drentse Boek.
STAP VEUR STAP DEUR DIEVER  
De werkgroep “Verdieverderen” heeft “Neringdoenden, toen en nu, in Diever” op film vastgelegd. In deze film, gemaakt door Frans Kamphuis en Pieter Gunst, gaan Iet Vos en Gea Tiemens in gesprek met Jans Tabak.

Aan de hand van filmbeelden van de panden wordt straat voor straat, stap voor stap door Diever, verhalend verteld welke neringdoenden hier actief zijn geweest.

De DVD, met drie schijfjes, kost voor leden € 10,00 en voor niet leden € 15,00, exclusief verzendkosten en is te bestellen bij het secretariaat.
BOEK "AN DE BROGGE" in woord en beeld  
Het begon allemaal met één beekje: de Lake. Een beekje dat uitgroeide tot het kloppend hart van Dieverbrug. In 1832 een klein gehucht met slechts vier boerderijen, nu uitgegroeid tot een dorp. Om de groei te begrijpen (...)

"An de Brogge" beschrijft de interessante geschiedenis van Dieverbrug door de jaren heen. Het boek is rijk voorzien van historische beeldmateriaal. Het kost € 10 voor leden en 15 € voor niet leden, exclusief verzendkosten.

Bestel hier het boek.

Kalender

Jaarlijks wordt er een kalender met een bepaald thema samengesteld. De kalender toont 13 historische foto's. De kalender kost € 3,50.
Bestel


Boeken

Er zijn nog enkele boeken te bestellen.

Oldendiever in de twintigste eeuw

Oldendiever in de twintigste eeuw Het Kuierrondtien deur Oldendiever
Het boek, inclusief het Kuierrondtien, kost voor leden € 10.00 en voor niet leden € 15,00, exclusief verzendkosten. De bestelling kunt u doen bij het secretariaat. De wandelapp kun je hier downloaden.

Dorpsfilm Diever 1966 op dvd

De dorpsfim Diever, van 1966 is nu op DVD verkrijgbaar. Het zijn prachtige beelden van jongeren en ouderen, bekenden en minder bekenden. De ouderen van nu herkennen zich van toen. Prachtig!

De film is geschikt om op de computer vertoond te worden. Het ligt in de bibliotheek te koop voor een prijs van € 9,95.

Fotoboek Diever

Het boek: Diever, zoals het was in de voormalige gemeente, 1930 - 1980 is gebonden in een harde band en kost € 18,50.

Het boek ligt te koop in de Bibliotheek van Diever en in de boekhandel.

Geschiedenis van V.V. Diever

"Voetbalvereniging Diever 65 jaar" De geschiedenis van de sport- en supportersvereniging.

In het boek leest u over verhalen uit de begin jaren en latere jaren van de vereniging en over wedstrijd-verslagen met foto's en over activiteiten van de supportersvereniging. In het boek zijn unieke foto's en andere afbeeldingen opgenomen die door inwoners en oud inwoners van Diever beschikbaar zijn gesteld.

Het boek kost € 11,00, exclusief verzendkosten en kun je hier bestellen.

Diever in oude ansichtkaarten

Dit fotoboek is samengesteld door de Historische Vereniging Gemeente Diever en wordt uitgegeven door COOP supermarkt in Diever. Het gaat hier om een unieke selectie van 60 historische foto's uit Diever en de omliggende dorpen die nog niet eerder in boekvorm zijn gepubliceerd en uitgegeven.

Het fotoboek kost € 8,95 en kunt u afhalen bij de supermarkt COOP in Diever.

Shakespeare Diever

60 jaar Shakespeare Diever. Op vrijdag 24 mei 1946 is de Toneelvereniging Diever opgericht. Drie maanden later, Koninginnedag 31 augustus 1946, gaf de jonge vereniging onder regie van huisarts Broekema een voorstelling van "Een Midzomernachtdroom" van Shakespeare. Het stuk werd opgevoerd in het toen nog provisorisch ingerichte openluchttheater in het bos van Berk en Heuvel.

2006. Zestig jaar Shakespearevoorstellingen in Diever. Het is werkelijk verbazingwekkend, dat men er in Diever in geslaagd is zestig jaar lang, zonder onderbreking, toneelstukken van William Shakespeare op te voeren. In die zestig jaar hebben tenminste zeshonderdduizend bezoekers van het openluchttheater een stuk van Shakespeare gezien. In Nederland is dat, naar men mag aannemen, een unicum.

Het boek kost € 10,00 en is verkrijgbaar via info Shakespearetheater Diever.