U bevindt zich hier: Home » Dorpen » Diever » Het dorp

Het dorp

Diever niet denkbaor zunder Geert Dekker

Lammert Huizing
Lammert Huizing

Door Lammert Huizing

Oldere inwoners van Diever hebt nog weet van twei dorpsfiguren, zunder wie Diever niet denkbaor was. Dat waren Aobel Wiekstra, die Aebel Alles (zien va was Alle Wiekstrao) weur enuumd of 'de smorre' en zien oomzegger Geert Dekker.
Zij woonden in een boerderijgien op 't Bultien. Het is al meer as veertig jaor eleden dat Geert Dekker in een verpleeghuus in Oosterwolde uut de tied kwaamp.

Aobel Wiekstra mit zien onofscheidelijke pette, 'knooide' wat in de grond in de hof rond zien huus. De beide kerels weuren verzorgd deur Hillechien, een zuster van Geert. Hillechien was niet stark, vake ziek en kwaamp niet veule wieder
as in en rond heur huus.

Geert was klokkenluder, koster en orgelpomper in de staotige Pancratiuskarke op de Brink. Doe hij dit veertig jaor edaone had, kreeg hij een keuninklieke medallie. Een hok under de toren was het underdak veur laandlopers, zwarvers, dronken volk en kleine krimmenelen. As 't er iene op esleuten was veur ien of meer nachten, dan mus Geert in opdracht van de borgemeister de arrestant in 't hokke veurzien van eten en drinken.

Geert Dekker
Geert Dekker Ik ben 79 jaar, zegt Geert Dekker, "en gedurende 45 jaar daarvan heb ik de kerkklok van Diever geluid. Nu moet ik drie jaar wachten".

Geert was ok de man van de liekwagen. Doe in 1912 de liekwagenverieneging weur op ericht, weur hij mitiene an esteld as vaste voorman. Daorveur weur een boerenwagen gebruukt, waorop de kiste weur eplaotst op een legge uutgedorst
roggenstro. Aoverledenen haalde Geert niet allennig uut het starfhuus in dorp en naoste umgeving, maor ok uut Assen en Grunning, as daor iene uut het darp was aoverleden. Dizze reizen, vake dagreizen, weuren bij
tienden emaakt in weer en wiend.

Oom Abel, die de 80 al passeerd was, gunk vake mit hum mit. Oom Aobel aoverleed in 1930, 93 jaor old. E paar jaor later kwaamp ok Hillechien Het boerderijgien, dot tientallen jaoren deur Abel Wiekstrao en Geert Dekker is bewoond.
uut de tied en bleef Geert allent achter.

Tot 1938 bleef hij de voorman op de liekwagen, wat hij doe 26 jaor lang edaon had. Tot wied in de viefteger jaoren had hij as koster de sleutel van de Hervormde karke. Zowel veur as nao de resteraosie hef hij honderden toeristen rond eleid in de olde karke, die ok wel de kattedraal van Drenthe enuumd wordt. Elke zundagmorgen um negen ure en an het begun van de dienst bengelde hij de klokke. Het is bekend dat hij nooit een dienst verzuumd hef, wat een bewies is veur zien starke gestel.

Nao een kort ziekbedde aoverleed Geert Dekker in 1963 op 87-jaorige leeftied.'Tallozen hef hij uut elod - weinigen hebt hun uut eleid', schreef in 1975 de plaatselijke kroniekschriever Aorend Mulder.

Het boerderijgie mit grond was deur Geert Dekker bij testament vermaakt an de ofdieling van het Grune Kruus en an de karkvoogdij van de hervormde gemiente. Zij verkochten het huussie an een annemer uut Beilen, die vergunning kreeg urn het te slopen. Een ofbraok die achterof deur hiel wat meinsen weur betreurd.

Het dorp

Soms keer ik terug en ga als in een droom
de slingerpaden der kerk;
de mannen en vrouwen van mijn geslacht
rusten onder hun grauwe zerk.

De zwarte ernstige velden dragen den eersten oogst.
Een reuk van rauwe vruchten waait.
Het voorjaar is op zijn hoogst.

Het gras geurt krachtig en pasgemaaid als toen
hier het leven begon;
en achter breede hoeven staat nog een
grote verblindende zon.

Maar o God - de steden, de nachten en alles wat
sinds is geschied:
ik ben een ander geworden; de eenvoudigen groeten mij niet.

Ik ga de korte grijze straat van 't verleden op en neer.
Maar levenden en dooden erkennen mij niet meer.

Theun de Vries